torsdag 16 juli 2020

10. I Don Quijotes fotspår - i Consuegra...

När man bor på Avenida de La Mancha då känns det nästan som en förpliktelse att vandra i Don Qijotes fotspår. Men hur hittar man dom? Säkraste spåren efter den snillrike riddaren är spåren efter hans fiender, dvs väderkvarnarna. Sagt och gjort, jag tog bussen till de mest berömda väderkvarnarna i Spanien, nämligen de i Consuegra. Där ligger kvarnarna på rad uppe på en höjd..Consuegra är mest berömt för sitt slott från 1100-talet, därefter sina väderkvarnar och sist men inte minst sina odlingar av "saffranskrokusar". Det är från sådana krokusar vi får den dyrbara kryddan saffran, som vi svenskar använder i våra lussebullar och som spanjorerna själva använder i sin nationalrätt Paella.

I Consuegra anordnar man t.o.m. tävlingar i att rensa blommorna och få fram själva pastillmärket som ger oss den efterfraktade gyllengula saffran. I tävlingen kämpar både män och kvinnor med eller mot varandra. De var alla oerhört snabba och skickliga. Men till sist segrade en man, vilket var lite ovanligt.

Jag ägnade timmar åt att vandra bland de berömda väderkvarnarna. En del fick man gå in i och se innehållet, dvs "maskineriet" som sträckte sig två trappor upp. Här och var tyckte jag mig skönja den snillrike riddaren, vars äventyr spelades upp i det gamla slottet. Sedan blev det vandring ner till centrum igen, där det bjöds på spansk mat på det lilla stora torget. Det var en härlig upplevelse av väderkvarnar, teater, spansk mat, lokala folkdräkter m.m. i en salig blandning. Att Consuegras stadsteater är uppkallad efter sin snillrike, men skönlitteräre PR-man, är kanske inte så konstigt...

Väderkvarnar i Consuegra, Spanien, Foto: ©KattaW© 

Väderkvarnar i Consuegra, Spanien, Foto: ©KattaW© 

Jag och Väderkvarnarna i Consuegra, Spanien. Foto tillhör: ©KattaW©

Väderkvarnarna i Consuegra, Spanien. Foto: ©KattaW©

Saffranstävling i Consuegra. Foto: ©KattaW©

Skönheter (ingen tävling!) i lokala folkdräkter i Consuegra. Foto: ©KattaW©

Don Quijotes egen teater i Consuegra. Foto: ©KattaW©

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar