söndag 19 juli 2020

11. En gunghäst i Toledo...

Jag möter riddaren i rustning i Toledo. Foto: ©KattaW© 
Huruvida Don Quijote besökte Toledo under sina äventyr framgår inte. Men eftersom staden ligger ganska nära Consuegra så blev det självklart för mig att besöka Toledo. Staden är huvudstad i den autonoma regionen Kastilien-La Mancha och ligger väldigt vackert på en höjd på högra stranden av floden Tajo. År 1986 blev Toledos äldsta stadsdel uppsatt på Unescos världsarvslista och gamla stan är verkligen värd ett besök.


Under de katolska monarkerna Ferdinand II (av Aragonein) och Isabella I (av Kastilien), som ingick äktenskap år 1469 och deras ättlingar, grundades så småningom kungariket Spanien.

Toledo var huvudstad tills Filip II flyttade hovet till Madrid. Under 1700-talet bildades Real Compañia y Fábricas i syfte att återge Toledo dess forna storhet, med det misslyckades.

Gunghästen i Toledo. Foto: ©KattaW© 












Idag är Toledo med sina ca 78000 invånare en omtyckt turiststad och det är framför allt "gamla stan" som lockar besökare. Där kan man vandra omkring i mysiga gränder, koppla av vid en uteservering. möta en och annan riddare i rustning samt ta en ridtur på barndomens önskade gunghäst...


Toledo. Foto: ©KattaW© 

Toledo. Foto: ©KattaW© 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar