söndag 12 juli 2020

9. Konstvandring i Cartagena

I Cartagena kombineras konst och kultur ofta med stadens egen historia och man är generös med utsmyckningen av det offentliga rummet. En rundvandring bland alla konstverk/skulpturer skulle ta flera dagar om man vill både njuta av dom och lära sig något om dom. Här följer ett litet urval av de skulpturer som fastnade i min kamera..

Icie, bronsskulptur i Vartagena. Foto: © KattaW©





Icie är en bronsskulptur som är placerad framför Pedreño-palatset. Det föreställer en pojke som håller en liten fisk (en ansjovis?) från vilken en vattenstråle skall spruta ut. Men då jag tog bilden verkade det vara vattenbrist. Skulptören heter Manuel Ardil Pagán och verket kom på plats våren 1969. Den ses som en symbol för Cartagena. 



















En av Cartagenas (och Spaniens) stora kulturpersoner är Carmen Conde Abellán (1907-1996). Hon var både poet, författare och lärare. Skulpturen är i naturlig storlek. Hon sitter leende på en bänk med en bok i händerna och jag undrar vad hon läser? Någon av sina egna böcker kanske? Skulptören heter Juan José Quirós. Carmen såg så ensam ut på sin bänk så jag tog plats bredvid henne. 

Carmen Conde Abellán (1907-1996)
sitter staty i Cartegena..
Foto: © KattaW© 



Carmen och jag i Cartagena. Foto tillhör: © KattaW©

























Marmorhuvudet i Cartagena. Foto: © KattaW© 





En annan lite märklig "staty" är det stora vita marmorhuvudet som ligger på en gräsmatta. Ögonen är stängda (sover han?) och han ser lite småsur ut. Vem som gjort huvudet vet jag inte.





Marinsoldat/sjöman i Cartagena. Foto: © KattaW© 


En sjöman vid marinen som endera är på väg eller också har han slutat sin tjänstgöring. Skulpturen är placerad på det s.k. rådhustorget och jag tror skulptören är Fernando Sáenz de Elorrieta, dvs samma upphovsman för skulpturen nedan, den sittande armésoldaten.
 



Armésoldat från "España 18" i Cartagena.
Foto: © KattaW© 

















På strandpromenaden sitter en f.d.soldat och grubblar. Skulpturen föreställer en armésoldat från Infanteriregementet "España 18" som var med och kämpade under det spansk-amerikanska kriget (1898). Den är gjord av Cartagenas egen skulptör Fernando Sáenz de Elorrieta.


Två som grubblar i Cartagena. Fotot tillhör: © KattaW© 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar