Här kommer ytterligare några bilder från Galicien, som återigen visar hur området domineras av fiske och fiskindustrier. Hit reser inga soltörstande turister. Visserligen är klimatet ganska behagligt långt in under hösten, men närheten till Atlanten bjuder på regelbundna lågtryck. Paraply och regnkläder kan behövas. För besökare som vill uppleva något helt nytt och annorlunda rekommenderar jag Galicien. Kusten bjuder på ett fascinerande landskap. Fiskeindustrin med sin generösa tillgång på fisk och skaldjur blomstrar. Det bjuder i sin tur på stora gastronomiska smakupplevelser på fiskrestaurangerna. Här är det ett stort smakäventyr att "gå ut och äta". Fisk och skaldjur (tillsammans med grönsaker) är dessutom väldigt nyttigt och det är inte fel att dricka ett glas cava till den maten.
Galicien. Fiskebåtar i en hamn. Foto: ©KattaW©om mina resor och äventyr på Iberiska halvön - en blogg som aldrig vill sluta...
tisdag 1 juni 2021
torsdag 27 maj 2021
77. Galicien - fiskar och snäckskal
Att komma till Galicien är som att resa utomlands, dvs utanför Spanien. Så annorlunda är denna spanska landsända som är en autonom region i nordvästra Spanien. Kusten kännetecknas av fjordliknande vikar (s.k. rias) som är rika på fisk och diverse skaldjur. Dessa rias, har bräckt vatten och påverkas av ebb och flod. Rias är mycket fiskrika och fiskenäringen är därför mycket välutvecklad. Det märks bl.a. av alla fiskodlingar. Jag åkte ut med en särskild turistbåt som erbjöd en rundtur för en billig penning. Det var faktiskt mycket intressant. Efter det besökte jag en stor fiskaffär för att se de lokala fisksorterna på nära håll. Det var annat än abborre, sik, torsk osv som våra svenska fiskaffärer erbjuder.
Därefter åkte jag till den lilla ön AToxa (= på det lokala språket Gallego) alternativt La Toxa (på spanska). Där besökte jag den berömda snäckskalskyrkan som utvändigt är helt klädd i snäckskal, alla i samma storlek. Eftersom snäckskalen skiftar i färg ser väggarna nästan levande ut.
Till sist hittade jag en kul staty på en (som jag tror) äkta galicisk fiskargubbe - tyvärr minna jag inte var i Galicien han sitter och väntar på sällskap...
torsdag 13 maj 2021
76. Till Galicien via Salamanca...
Det är fortfarande maj, vårmånad, men sommarvädret, är redan här. Det betyder att även sommaren är här. Dags att blogga igen.
Nu fortsätter jag min minnesresa norrut och ställer kosan mot Galicien, en autonom region som ligger i nordvästra Spanien. Det är en lång resa som tvingar mig till övernattning i Salamanca som ligger i västra delen av Spanien, närmare bestämt i provinsen Kastilien och Leon (ungefär 21 mil från Madrid). Salamanca är en gammal universitetsstad och ca 20% av invånarna är studerande. Staden ligger så vacker på kullarna vid floden Tormes. År 1988 förklarades Salamancas gamla stad (se karta nedan) att ingå på UNESCOs världsarvslista.
Universitetet i Salamanca grundades redan 1218 och är ett av de äldsta i Spanien. Här studerar drygt 30.000 studenter, varav åtskilliga är från andra länder. Det var här den berömda "Salamanca-skolan" uppstod under 1500-talet som blev avgörande för rättsfilosofin. Även den "ekonomiska vetenskapen" grundades här liksom "folksuveränitetsprincipen" (dvs att all makt skall utgå från en folkvald församling) och "kontraktualismen" (en morallära som bygger på överenskommelser mellan individer) för att kunna tillvarata de allmännas bästa och som idag utgör grundpelare för vår moderna demokrati. Med den historiska bakgrunden och lärdomen förstår man att universitet blivit känt över världen och lockar till sig utländska studenter.
måndag 19 april 2021
75. Paus....
"Själv tar jag en paus..." - trots att jag har för lite att göra. jag återkommer innan våren blir till sommar!
måndag 5 april 2021
74. Fler bilder från Celebraciones de Semana Santa i Spanien
Här kommer ytterligare bilder från påskfirandet i Torrevieja. Synd att jag inte har en sparad ljudfil (trummor och blåsinstrument som skapade en suggestiv stämning) att ladda ner. Likaså hade det varit roligt med en fil som återger härliga alla dofter (av rökelser och stearin).
lördag 3 april 2021
73. Celebraciones de Semana Santa en España - Påskfirande i Spanien
Under åren har jag firat påsk åtskilliga gånger i Spanien. Det har alltid varit en stor upplevelse eftersom påsken firas så annorlunda än här hemma i Sverige. Veckan före påsk kallas "Semana Santa" (heliga veckan) och är nog den viktigaste religiösa händelsen under året. Det är nu kyrkan spelar en stor roll genom sina religiösa processioner ute på gator och torg. Allt är som en enda stor gatuteater. Processioner genomförs ofta sent på kvällarna när det är mörkt och är därför en mycket suggestiv upplevelse för en svensk agnostiker som är van vid "sill och ägg" utan inblandning av kyrkliga ceremonier.
På håll hör man dämpade trummor och taktfasta steg närma sig, I början av processionen bärs oftast ett kors och därefter kommer de olika brödraskapen bärande på sina plattformar (tronos). Dessa föreställer Jesus väg till korset och Jungfru Marias sorg. Bärarna (Los Nazarenos) av "tronos" är klädda i heltäckande olikfärgade kåpor med strutar på huvudet. De tillhör olika brödraskap. Dessa "tronos" är mycket tunga att bära vilket man märker då bärarna många gånger nästan dignar under kraftprovet. Här och var under processionen förekommer en lite paus så att bärarna får hämta andan. Tyngden skall påminna dom om det förfärliga lidande Jesus utsattes för under sina sista timmar i livet. Sedan går man hem och avslutar "firandet" med god mat och dryck, där s.k. "Torrejas", dvs sötat rostat bröd för många är ett måste.
Här kommer en bildkavalkad av ett påskfirande i Torrevieja.
tisdag 23 mars 2021
72. Internationell fest - Fiesta internacional...
Väl hemma i Torrevieja låg en inbjudan till en "fiesta internacional" hos norska vännerna Roy och Kristin. Alla inbjudna tar då med sig något ätbart. Jag köpte flera förpackningar av Pata de Negra, dvs den iberisk skinkan (t.ex. grisarna i Extremedura) som är gjord på grisar som endast fått äta sig mätta på ekollon. Den smakar fantastiskt gott, helt annorlunda än vår svenska julskinka! Andra hade lagat paella, grillade sardiner, bakat spanskt lantbröd, vitlöksbröd m.m.. Alla hade med sig rödvin som vi bytte hit och dit med varandra. Inbjudna gäster var svenskar, norrmän, engelsmän och spanjorer (som dessutom hade instrument med sig). Det blev en riktigt internationell spansk fiesta (utomhus) som började vid 18-tiden på kvällen och pågick nästan hela natten. Mat och prat, sång och musik, dans, skratt och livsglädje. Ingen fylla trots massor av vin! Spanjorerna blandar ju oftast sitt röda vin med vatten - ett knep som faktiskt är ett gott råd. Har man ett gott rött starkvin då smakar det bra utspätt med vatten - och räcker dessutom längre! ¡Buen provecho!