tisdag 8 juni 2021

81. Santiago de Compostela - katedralen

Nu är jag äntligen framme vid målet, dvs staden Santiago de Compostela (den helige Jakobs grav) och dess berömda katedral. Staden ligger i provinsen A Coruña, som är huvudstad i Galicien. För drygt 1200 år sedan (år 813 e. Kr.) upptäcktes en grav här som ansågs vara aposteln Jakob den äldres grav. Det kan tyckas märkligt, ty han blev avrättad i Jerusalem. Men samtiden hävdade att Jakobs kvarlevor fördes till Spanien eftersom han tidigare varit verksam där. Sanningshalten i den historien går varken att belägga eller avfärda. Graven blev snart känd i hela Västeuropa och pilgrimer började vallfärda dit.

Över Jakobs grav byggdes en liten kyrka och på resterna av den byggdes dagens stora katedral. Byggnationen påbörjades omkring 1075. År 1120 fick staden ett ärkebiskopssäte år 1120 och ärkebiskopen hade sin cathedra (dvs en särskild stol eller "tron") i själva katedralen. Både stadsbor och pilgrimer trängs i katedralen när mässor hålls. Huruvida de kommer dit för att höra det "kristna ordet" eller för att se den det berömda rökelsekaret (Botafuneiro) vet jag inte. Men det är ett stort skådespel när det svingas genom mittgången bredvid folks huvuden. Karet väger 53 kg så det vill man inte få i huvudet. 

Vår kanske största medeltida "kändis", Birgitta Birgersdotter (o.1303-1372) dvs den Heliga Birgitta, gjorde tillsammans med sin make Ulf Gudmarsson, en pilgrimsfärd till Santiago de Compostela under åren 1341-1342. Historiens vingslag kändes när jag själv vandrade in i denna historiska katedral: "hon var här drygt tusen år före mig och nu är jag här"... Jag deltog i mässan bara för att få se det berömda rökelsekaret svingas igång. Det var mäktigt att se hur de (2 präster) lyckades få det tunga karet att gunga fram och tillbaka över mittgången. Rökelsen luktade så gott när den svischade förbi. 

Efter mässan promenerade jag i gamla stan och träffade på ett gäng studenter från universitetet som spelade och sjöng. Dom påminde mig om Sigtuna i juni 1960 då ett gäng spanska studenter (typiskt klädda) kom till HUM. De spelade och sjöng spanska sånger för oss. Som tack fick de sedan mat och husrum över natten på skolan.

År 1532 inrättades Universidad de Santiago de Compostela och år 1556 började man undervisa de första grammatik- och konstklasserna. Den gamla delen av staden är sedan 1985 uppsatt på UNESCOs världsarvslista, samma gäller den klassiska pilgrimsleden genom Frankrike och Spanien.

Heliga Birgitta. Träfigur i Vadstena klosterkyrka. 
"Hon som hann före mig till Santiago de Compostela."
Foto: ©KattaW©

Santiago de Compostela. Katedralen, Foto: ©KattaW©

                                                Santiago de Compostela. Katedralen, Foto: ©KattaW©

Santiago de Compostela. Katedralen, Foto: ©KattaW©

                        Santiago de Compostela. Katedralen. Utsmyckningar på utsidan. Foto: ©KattaW©

                                  Santiago de Compostela. Katedralen. Mässa. Foto: ©KattaW©

Botafumeiro (rökelsekaret i katedralen  Bilden lånad från 

Santiago de Compostela. Katedralen. Mässa, Foto: ©KattaW©

Santiago de Compostela. Katedralen.Ett av mångas altare. 
Foto: ©KattaW©

Santiago de Compostela. Katedralen. Ännu ett altare. 
Foto: ©KattaW©

                                                            Santiago de Compostela. Katedralen. 
                                                            Apostlar (?) på katedralens utsida.
                                                                         Foto: ©KattaW©

                                                    Santiago de Compostela. Katedralen. 
                                                          Apostlar (?) på katedralens utsida.
                                                                       Foto: ©KattaW©

Santiago de Compostela. Studenter från universitetet 
spelade och sjöng. Foto: ©KattaW© 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar