lördag 13 mars 2021

71. Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalope...

Efter en stadig frukost fortsatte jag resan till den lilla staden Guadalupe, som också ligger i Extremadura. Där besökte jag deras berömda kloster Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalope (Santa Maria de Guadalupes kungliga kloster). Det tillhör ett av de viktigaste klostren i Spanien och år 1993 sattes det upp på UNESCOs världsarvslista. 

Klostret byggdes i början av 1300-talet efter att en fåraherde berättade att han mött Jungfru Maria som givit honom i uppdrag att gräva vid Guadalupes flodbank. Så gjordes och där hittades en staty föreställande madonnan som förmodligen hade gömts undan av lokalbefolkningen vid morernas angrepp år 714. Vid fyndplatsen byggdes därefter ett kapell, en klosterkyrka. Den upphöjdes till kunglig helgedom av kung Alfonso XI efter slaget vid Rio Salado.1340 då kastilianska och portugisiska trupper segerrikt stred mot morerna. 

Staden är är intimt förknippad med Spaniens, ibland våldsamma historia, men också med den kristna religionen. och upptäckten av "nya världen". Det var alltså här de katolska kungar återerövrade den Iberiska halvön och det var hit Christopher Columbos gjorde sin första pilgrimsresa efter att ha "upptäckt" Amerika 1492. 

Real Monasterio de Santa María de Guadalupe. Foto: ©KattaW©

 Real Monasterio de Santa Maria de Guadalup. 
En av de vackra bronsdörrarna. Foto: ©KattaW©

Real Monasterio de Santa Maria de Guadalup. 
Närbild av en bronsplatta på dörren. Foto: ©KattaW©

Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalope. Innergården.
Foto: ©KattaW©

Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalope. Innergården.
Foto: ©KattaW©


Real Monasterio de Nuestra Señora de Guadalope. Foto: ©KattaW©

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar