lördag 16 januari 2021

62. Inför resan till Extremedura...

Extremadura, en glesbefolkad provins som har mycket att erbjuda. Den är en autonim region i västra Spanien och ligger vid gränsen mot Portugal där bergen tornar upp sig. Regionen omfattar de två största provinserna i Spanien: Cáceres och Badajoz. Regionens huvudstad är Mérida. Namnet Extremadura anses komma från "Extremitas de Duero" (floden Dueros källor). Landet delas av floderna Tajo och Guadiana i tre delar som består av flera sammanhängande bergsområden. I väster gränsar Extremedura till Portugal, i norr till Kastilien-Leon, i söder till Andalusien och i öster till Kastilien-La Mancha. Norr om floden Tajo sträcker sig de kastilianska bergen Sierra de Gredos, Tras la Sierra och Sierra de Gata. Dessutom finns ytterligare berg på den platå som ligger mellan Tajo och Guadiana. Likaså många fler floder. I regionen finns också ett naturreservat som heter Monfragüe.

Från Extremadura kom de flesta spanska erövrarna (conquistadorer) och bosättare i Amerika; Hernán Cortés, Francisco Pizarro, Pedro de Valdivia var alla födda i Extremadura och många städer i Amerika (inklusive Mexiko, Venezuela, Colombia) bär namn från deras hemtrakter.

Eftersom Extremadura är ett högslättsområde är det väl lämpat för får- och svinskötsel samt vinodling. Berömd är den iberiska skinkan (som hänger i alla välsorterade matbutiker) och "Pate de Negra" (svart paté) som görs av grisar som enbart har fått äta ekollon. Vilken diet! Det bästa med Extremadura är ändå att provinsen fortfarande känns "orörd" av turismen och allt vad den innebär i form av kommersialisering av kultur och traditioner. Därför känns "allt" i Extremadura väldigt äkta och genuint! Det är inte hit de stora turistströmmarna går. 

Extremadura - en autonom region i Spanien.
 
                                                             Salto del Gitano, Parque Nacional de Monfragüe, Extremadura. 
                                                                                       Bild lånad från Wikipedia.

Extremadores berömda skinka hänger i små som stora matbutiker och även i vissa krogar. 
Foto: ©KattaW©

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar