torsdag 17 december 2020

52. Olycklig kärlek i Alhambra

En av de märkligaste artefakterna i Alhambra är "Ciprés de la Sultana" (sultanens cypress). Sultanen var den moriske Boabdil  (ca 1460-1533). Dagens cypress är en stendöd trästam om hålls uppe av ett band. Bredvid den finns en liten skylt med text som förklarar betydelsen av den. Enligt legenden utgjorde den här cypressen mötesplatsen mellan en riddare och hans älskade,som var Boabdils egen hustru. 

Boabdil var den siste moriske kungen i Alhambra när Granada föll i händerna på de kristna spanjorerna. Han gav upp utan strid eftersom han endast hade 100 soldater till häst. Boabdil och hans mor tvingades fly upp i bergen. Vid ett bergspass stannade de för att en sista gång njuta av Alhambras skönhet. Boabdil föll i gråt över att ha tvingats fly från denna vackra plats. Det är då hans mor lär ha yttrat det kända orden: "Du gråter som en kvinna för det du inte kunde försvara som en man"

Sultanens cypress i Alhambra. Bredvid trästammen t.v. på bilden 
finns en liten skylt. Foto: ©KattaW©

På skylten står följande text: "Legenden säger att denna Sultanems cypress bevittande kärleksaffären mellan en Riddare Abencenaje och Boabdils hustru" (min översättning). Foto: ©KattaW©.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar