tisdag 13 oktober 2020

23. Barcelona och Torre Calatrava...

På håll blir jag välkomnad till en av mina absoluta favoritstäder i Spanien, nämligen Barcelona med sitt berömda kommunikationstorn Torre Calatrava. Barcelona är Kataloniens stolta huvudstad och Spaniens näst största stad efter Madrid. Barcelona är dessutom en populär turiststad som besöks av ca 8-9 miljoner turister varje år. Staden är dessutom en av västvärldens mest tätbefolkade storstäder. Trots det är det ingen störande trängsel på gatorna och det faktiskt svårt att gå vilse i staden. Den centrala stadsplanen är nästan som ett rutmönster. Har man bara en stadskarta med sig är det inga problem att hitta rätt. Skulle man mot förmodan gå vilse så är katalanerna ett mycket vänligt och hjälpsamt folk, dessutom pratar de både katalanska och spanska och den yngre generationen pratar även engelska.

Barcelona är också en betydelsefull kulturstad med historiska rötter. Här finns åtskilliga museer (t.ex. det idrottshistoriska museet i anslutning till OS-arenan) och historiska byggnader - samt den på insidan vackra fotbollsarenan Camp Nou där det mytomspunna FC Barcelona ("mes que un club") spelar sina hemmamatcher. Barca har desssutom ett eget fotbollshistoriskt museum som jag gärna rekommenderar. 

Kommunikationstornet Torre Calatrava, som ligger på Montjuïc, designades av den spanske arkitekten Santiago Calatrava (han med Turning Torso i Malmö) till sommar-OS 1992. Tornet är 136 meter högt och dess utformning har lockat till många diskussioner om vad det egentligen föreställer - förutom ett vackert utformat torn. Torre Calatrava fungerar även som ett solur och dess lutning stämmer överens med solvinkeln i Barcelonas sommarsolstånd. Inte för inte anses Calatrava vara en av världens skickligaste arkitekter.

Torre Calatrava i Barcelona. Foto: ©KattaW©

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar