lördag 12 juni 2021

84. Tabarca - en liten ö i Medelhavet....

Åter hemma på "brottsplatsen", dvs på Avenida de La Mancha i Torrevieja där alla äventyr en gång började. Nu gör jag en dagsutflyt i närmiljön till havs, dvs en liten sjöresa på Medelhavet till Tabarca - eller Illa de Tabarca som ön egentligen heter. Den tillhör Provincia de Alicante och regionen Valencia. Till ön kan man åka reguljär båtturer från Santa Pola, Torrevieja, Guardamar, Alicante och Benidorm. Dessutom kan man åka båttaxi.  

Tabarca är en ganska platt ö vars högsta punkt endast är 13 meter över havet. Ön är också ganska liten och sträcker sig 0,6 km i nord-sydlig riktning och 1,2 km i öst-västlig riktning. Det innebär att man snabbt "erövrar" ön när man väl är där. Under en dag hinner man utforska det mesta. 

Tabarca är en av Spaniens minsta öar, men har en fascinerande historia. Fram till 1700-talet var ön ökänd för sina nordafrikanska pirater som gjorde strandhugg och härjade efter den spanska kusten. Då kallades ön Illa de Sant Pau  (efter aposteln Paulus) eller Illa Plana (den platta än). Ön har idag ca 70 bofasta medborgare och huvudnäringen är fiske (som dock minskat betydligt) och turism. Öbornas språktillhörighet är blandad; man talar såväl valenciska och katalanska samt spanska.

Tyvärr verkar mina egna bilder från Tabarca ha "försvunnit". Jag har haft problem med datorn i samband med att Windows 7 blev tvångsuppdaterad till Windows 10. Då försvann en del sparade fotografier. Varför?

Illa deTabarca. Bebyggelsen dinns mest på den mittersta delen av ön. 

Isla de Tabarca. Kartbild med rutmönster över öns "tätort".

Isla de Tabarca. Bild lånad från https://www.bastatidenattaka.se/spanien/tabarca/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar