fredag 13 november 2020

35. Sagrada Familia - kyrkan som aldrig blir färdig...?

Sagrada Familia (på katalanska "Heliga familjen") är kanske Barcelonas mest kända byggnadsverk. Den började byggas år 1882 och är forfarande inte färdigbyggd. Känd är också kyrkans arkitekt: Antoni Gaudi (1852-1926), han med bostadshuset Casa Mila. Initiativet till att bygga Sagrada Familia togs av en bokhandlare (Josep Maria Baocabella) som dock inte riktigt höll måttet och arkitekten Gaudi fick överta uppgiften. Han började med att rita om kyrkan och reviderade åtskilligt efter hand. Först 1890, efter sju år, hade Gaudi ritningarna klara och ett år senare påbörjades bygget. Gaudi ville skapa en kyrka med en ny arkitektur baserat på något som kallas "icke-euklidisk geometri". Tyvärr avled Gaudi i en spårvagnsolycka 1926 och fick aldrig se sin skapelse någorlunda färdig. 

Åren har gått och planen år 2010 var att kyrkan skall vara färdigbyggd år 2026, dvs hundra år efter Gaudis död. Men tidsplanen är fortfarande omdiskuterad. Arbetet under senare år har varit koncentrerad till att bygga de 6 central tornen (varav fyra torn tillägnas de fyra apostlarna och två torn år jungfru Maria respektive Jesus Kristus). Det intressanta med kyrkbygget är att först förra året fick man äntligen bygglov! Byråkratin har hunnit ifatt verkligheten. När det centrala Kristustornet är klart kommer Sagrada Familia att vara 172, 5 meter högt! 

Interiören är också intressant. Enligt Gaudi skulle den lika en typisk katalansk medelhavsskog, där pelarna efterliknar träd som förgrenar sig upp mot taket, Ljusarmaturen är infälld i takkonstruktionen för att efterlikna dagsljus, osv. Gaudi måste ha haft roligt när han skissade på "sin" kyrka.

Sagrada Familia är egentligen ingen katedral för romers-katolska kyrkan. Den rollen har Santa Eulália i gamla staden, Men det är Sagrada Familia som lockar flest besökare och turister. Kyrkan besöks av ca 5 miljoner turister årligen. När jag var där var kyrkan tyvärr stängd för besökare. Men jag lyckades i alla fall ta några fotografier av härligheten.

Sagrada Familia, Barcelona. Foto:  ©KattaW©

Sagrada Familia, Barcelona. Foto: ©KattaW©

Sagrada Familia, Barcelona. Foto: ©KattaW©

Sagrada Familia, Barcelona. Bild lånad från Wikipedia.

Sagrada Familia, Barcelona. Bild lånad från Wikipedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar