Den tredje torsdagen i juni firas "Tapasdagen", på spanska "Mundial de la Tapas" (Internationella tapasdagen). Normalt firas dagen den 16 juni, men i år firar man "tapas" från 1 juni till den 30 juni. "Tapas" är en populär smårätt vilket visas genom att både Spanien gastronomiska akademi och de spanska turistmyndigheterna står bakom firandet. För närvarande arbetar akademin på att ge Tapas kulturskyddad staus.
Tapas består ofta av en skiva vitt bröd med olika typer av pålägg, ofast skinka (jamon), ost (queso), chilipeppar (pimiento), oliver (aseitunas), korv (chorizo), olika typer av fisk (pescado) m.m. Ibland serveras Tapas som små självständiga "huvudrätter" utan bröd. Till tapas dricker man gärna spanskt rosé (Rosado) eller en Sherry. Själv tycker jag att "Cava", ett spanskt mousserande vin passar bäst.
Man skulle kunna jämföra spanska Tapas med vårt svenska sillbord.